Ontwikkeling Zwangerschap

Van worden tot zijn...

Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland heeft ook informatie en advies voor iedereen die de wens heeft een kindje te krijgen en voor diegene die al in verwachting zijn. Er kunnen vragen zijn over het zwanger worden, over het zwanger zijn, de bevalling en waarschijnlijk vraag je je ook al af hoe het is om mama of papa te zijn. 

Kinderwens

Jij en/of je partner hebt/hebben een wens om zwanger te worden en een kindje te krijgen. Dit kan een hele leuke tijd zijn, een periode dat je voorzichtig al aan het dromen bent over jullie toekomst. Het kan ook een spannende tijd zijn, waarin je ongerust bent of je zorgen maakt. In beide gevallen zal het prettig zijn om je goed voor te bereiden.

De periode voor je zwanger raakt en tijdens de eerste maanden van je zwangerschap is het extra belangrijk om gezond te leven en goed voor jezelf te zorgen, dit heeft een grote invloed op de gezondheid van je baby. Iedere maand is het weer afwachten of je zwanger bent geworden. In het begin is dat waarschijnlijk prettig spannend. Als het langer duurt, wordt je geduld op de proef gesteld en is elke menstruatie een teleurstelling. 

Gefeliciteerd,

Je bent zwanger!

Wil je het van de daken schreeuwen of wil je graag jullie geheim nog even stil houden? Zal het een jongen of meisje worden? Is het helemaal gezond? Op wie zal het lijken? Wat moeten we allemaal doen en laten?Ook tijdens de zwangerschap kunnen de aanstaande ouders terecht bij Centrum Jeugd en Gezin. Er is veel informatie te vinden over zwangerschap, bevallen, borstvoeding en over de ontwikkeling van je kind.

Tijdens je zwangerschap zul je met regelmaat de verloskundige bezoeken. Zij is opgeleid om je kindje en jou goed in de gaten te houden. Ze zal je voorlichting geven over je levenstijl, ze zal de mogelijkheid van prenataal onderzoek met je bespreken en ze zal moeder en kind steeds onderzoeken. Mocht het nodig zijn, dan zal de verloskundige je verwijzen naar de gyneacoloog.

Er is natuurlijk veel informatie te vinden op internet. Zo kun je in een zwangerschapskalender zien hoe je kindje groeit en het aan het ontwikkelen is. Er zijn ook zwangerschapsdagboeken te koop waar je je eigen belevingen in kunt opschrijven en je kun je je via je iPhone of social media laten informeren hoe je kindje in je buik groeit.

Wanneer een echo?

Tussen de 8 en 12 weken kan een betrouwbare termijn echo worden gedaan om de zwangerschapsduur en bevallingsdatum te bepalen. Het is dan waarschijnlijk de eerste keer dat je je kindje even kunt zien. Dit is toch vaak een spannend moment en je hoopt dat alles goed zal zijn. Tussen de 18 en 20 weken wordt de twintig weken echo gepland. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de groei en ontwikkeling van je kindje. Ook dit is vaak weer leuk omdat je je kindje kunt zien, maar ook spannend, zou alles goed zijn...is ons kindje gezond? Je kunt er altijd voor kiezen om op enig moment tijdens je zwangerschap een pretecho te laten maken. Op het eind van je zwangerschap krijg je nog een echo.

Bel je huisarts
Vergeet niet je huisarts te informeren over je zwangerschap. Het is ook verstandig om je apotheker te informeren. Beide kunnen dan hiermee rekening houden op het moment dat je medicatie nodig hebt in deze periode. Het kindje in je buik is tegen veel invloeden van buitenaf beschermd, maar sommige medicijnen kunnen de ontwikkeling van je ongeboren kind negatief beïnvloeden. Als je later borstvoeding gaat geven is het ook goed om dit steeds te vermelden als je medicijnen moet gaan gebruiken, omdat die medicijnen in je borstvoeding terecht kunnen komen. Laat in de loop van je zwangerschap een ponsplaatje maken bij het ziekenhuis. Deze heb je nodig als je bloed moeten laten prikken of voor controle naar de gyneacoloog moet. 

Als het anders gaat

Het kan gebeuren dat je zwangerschap niet loopt zoals je had gehoopt. Misschien groeit je kindje niet goed, voel jij je ontzettend ziek omdat je last hebt van de hormonen. Misschien blijkt je kindje bepaalde ernstige afwijkingen te hebben, krijg je een miskraam of moet je zwangerschap afgebroken worden. Als het niet goed gaat met je zwangerschap, gaat die periode vaak gepaard met een hoop verdriet en onzekerheid. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veel voorkomende emoties. Probeer al je zorgen te bespreken met je partner (je omgeving) en met de verloskundige of gyneacoloog. Laat je goed informeren, zodat je weet wat je mogelijk te wachten staat, dat kan je helpen en houvast geven.

Bevalling

En dan ben je papa en mama geworden... Proficiat!

Handige apps
  • GroeiApp - Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.

  • iGrow - Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft. 

  • GezondGroeien - Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

Teambuilding

voor kersverse ouders

Samen een kindje krijgen is heel bijzonder. Meestal bijzonder mooii, en altijd bijzonder uitdagend. Die kleine uk komt met stip binnen op nummer één en verandert zo'n beetje alles in je leven. En in je relatie. 

Hoe blijf je partners nu je ook papa en mama bent? Hoe word je een team, maar blijf je ook intiem? 

Als er een kindje komt, wordt je leven samen ook ingewikkelder. Volgens onderzoekers hebben stellen met kinderen bijvoorbeeld minder energie, meer ruzie en minder seks. Het gaat met je relatie dus niet vanzelf goed als er kinderen komen. Gelukkig kun je wel iets doen. Hoe? Plof samen op de bank. Bedenk hoe je kunt zorgen dat je tussen alle luiers en (borst)voedingen door elkaars geliefden blijft. Hoe wil je dat jullie relatie verder gaat? Wat kun je voor elkaar doen? Wat heb jij nodig van je partner?

Tip van andere ouders:

Beloof elkaar niet dat het altijd makkelijk zal zijn. Maar beloof wel dat je meteen aan de bel trekt als je merkt dat het tussen jullie even minder goed gaat. Wacht dan niet tot de ander erover begint. En geef hem/ haar ook niet overal de schuld van, maar vraag je af wat je zelf kunt doen om het beter te maken.

Want al heb je elkaar allang gevonden, je moet elkaar blijven zoeken. Zeker nu.

Op zoek naar meer informatie? BIj CJG geven we je graag meer tips en hebben we het leuke inspiratieboekje 'Voor de liefhebbers', waar ook bovenstaande informatie uit afkomstig is.

Heeft u een vraag of opmerking?

Laat het ons weten!

Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Er is iets verkeerd gegaan tijdens versturen. Probeer het nogmaals of neem contact met ons op.