Echtscheiding

Scheiden is vaak moeilijk en heeft veel invloed op jullie, de kinderen en de omgeving. Het gaat niet alleen over juridische procedures, maar ook over gevoelens en geldzaken. We weten dat elk gezin anders is en dat het belangrijk is om goed voor de kinderen te zorgen. We geven informatie en tips die jullie en de kinderen kunnen helpen. Of je nu op zoek bent naar juridisch advies, hulpmiddelen om met je kinderen te praten over de scheiding, of ervaringen wilt delen met lotgenoten. Kom met ONS in contact.

Wat kunnen jullie zelf doen

Willen jullie zelf alvast aan de slag?

We hebben handige tools, tips en interessante website voor jullie op een rij gezet.
Goed gesprek
Dit spel helpt kinderen en ouders of professionals om tijdens en na de scheiding in contact te zijn met elkaar. Kinderen kunnen met behulp van de kaartjes vertellen wat er in hen omgaat. Ouders of professionals kunnen hun kind hierdoor beter steunen in deze periode.
Podcast

Ouders: Binnenkort! In de ONS welzijn podcast geven onze professionals praktische tips.

Kinderen: In de podcast 'Papa en mama zijn gescheiden' hoor je wat kinderen zélf vinden van de scheiding van hun ouders. Klik hier om de podcast te luisteren.

Communiceren met je ex

Om de communicatie met je ex-partner te verbeteren, raden we aan om een meer zakelijke houding aan te nemen. Dit betekent dat je je focust op positieve communicatie, duidelijk spreekt vanuit je eigen perspectief door "ik-boodschappen" te gebruiken, en om ondersteuning vraagt van mensen in je omgeving. Het kan helpen om misverstanden te voorkomen en de samenwerking soepeler te laten verlopen, iets wat we ook benadrukken in onze training Scheidingsatlas.

Spellen

Vraag maar! – Villa Pinedo | Het spel om met je ouders te doen wanneer zij gaan scheiden. Het spel helpt om meer begrip voor elkaar te krijgen en de veranderingen een plekje te geven. Is een vraag even te moeilijk of loopt het gesprek niet? Dan is er een stopkaart voor een time-out.

Het stoere stappen spel (vanaf 6 jaar) | Is een bordspel om met elkaar in contact te komen over de scheiding. Spelenderwijs en laagdrempelig kunnen ouders en kinderen aan elkaar vertellen wat er in hun hart en hoofd omgaat.

Gezin in scheiding – Family Factory
Lees verhalen, geleerde lessen en praktische tips van ouders.

Neem deel aan onze groepen en trainingen

Voor kinderen:

  • KIES: Kinderen In Een Scheiding


Voor ouders:

  • ScheidingsATLAS: preventieve groepstraining voor gescheiden ouders
  • Inspiratieworkshop 'Opvoeden in twee huizen'
  • Online bijeenkomsten - Villapinedo

Handige websites

De Rijksoverheid heeft een landelijke website over scheiden of uit elkaar gaan. Vind hier antwoorden op jouw vragen.

Je kunt bij ONS terecht

Kom langs of bel ons voor informatie en advies over (echt)scheiden of een gesprek over opvoeden na scheiding. Wij kunnen een aanmelding verzorgen voor de wijkteams van ONS welzijn om samen naar een oplossing te zoeken.

Gratis juridisch advies ontvangen? Neem contact op met Sociaal Raadsliedenwerk van ONS welzijn.