Mijn dochter van 9 'klaagt' bijna elke dag wel over een kleinigheidje waardoor ik het vaak niet meer zo serieus neem. Als ze dan wel een keer echt iets heeft dan schat ik het soms verkeerd in door haar niet serieus te nemen.

Voor kinderen is aandacht altijd belangrijk, ongeacht op welke manier ze die krijgen. Dat betekent zowel positieve als negatieve aandacht. Wat uw dochter doet is op een negatieve manier aandacht vragen, want u als ouder ergert zich er aan. En voor haar werkt het, ze krijgt er aandacht door. Het is belangrijk dat ze leert op een andere manier aandacht te krijgen. Daar kunt u als ouder een grote rol in spelen.
We zijn allemaal geneigd om meer te reageren op iets waar we last van hebben en vergeten vaak de kleine positieve dingen. Wat u als ouder kunt doen: kijk eens iedere dag heel bewust naar uw kind. Wat vindt u oprecht leuk aan haar, wat kunt u waarderen in haar gedrag, karakter, uiterlijk. Beloon haar, maak complimenten over de goede dingen. Kijk ook naar dingen die misschien vanzelfsprekend zijn omdat het iets is wat u met haar af hebt gesproken. bijv. Maakt ze uit zich zelf zonder mopperen het konijnenhok schoon?

Kijk eens of er iets verandert in haar gedrag. En als u dat opmerkt, zeg dat ook dan tegen haar. Daarmee leert ze zelf inzien hoe het werkt.