Mijn man en ik zijn gescheiden en we hebben twee kinderen. Mijn ex-man en ik kunnen goed met elkaar overleggen over onze kinderen.

In uw verhaal geeft u aan dat u zich zorgen maakt over uw zoon van 13 jaar dat hij moeite heeft met het uiten van zijn gevoelens. U wilt hem graag helpen om bij zijn gevoel te komen en zich beter te kunnen uiten.
Een aantal factoren spelen op dit moment een rol in de houding van uw zoon:
  • Het feit dat hij nu in de puberteit zit.
  • En mogelijk zijn karakter.
  • Het loyaliteitsconflict, waar alle kinderen uit echtscheidingssituaties mee te maken krijgen.

  • De puberteit zorgt voor heel veel onzekerheden op allerlei vlakken. Een puber is volop in ontwikkeling, ook het ontwikkelen van een eigen ik, een eigen mening hoort daar bij. Het is en proces van jaren. Ze zijn voortdurend aan het aftasten, wikken en wegen. Daarnaast zijn ze zich aan het "losweken" van hun ouders, willen graag zelfstandig zijn, hechten steeds meer waarde aan privacy, willen niet alles meer delen met hun ouders, zetten zich af om hun eigen identiteit te ontdekken.
  • Mogelijk is uw zoon van nature wat introvert.
  • Een kind kan niets anders dan loyaal blijven aan beide ouders. Als kinderen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen of een voorkeur moeten uitspreken voor een van hun ouders ontstaat er een innerlijk conflict voor het kind: terwijl het kind zijn loyaliteit naar de ene ouder uit, doet hij tegelijkertijd de andere ouder tekort, en andersom. Hoe sterker het kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen beide ouders, hoe groter de innerlijke conflicten en hoe groter de kans dat de psychische gezondheid van het kind in gevaar komt. Het is overigens niet te voorkomen dat kinderen gedurende een scheidingsproces op enig moment worstelen met hun gevoel van loyaliteit. Dat is heel normaal. Ze moeten er immers mee leren omgaan de balans te vinden tussen de tijd, aandacht en liefde die ze aan beide ouders (het liefst evenveel) willen geven. Het is dus een probleem dat zich voordoet bij kinderen in alle leeftijden, alhoewel kinderen tussen de 9 en 13 jaar het meest gevoelig zijn voor loyaliteitsconflicten. U bewijst uw kind een enorme dienst als u het toestemming geeft om van beide ouders te mogen houden. Zo lastig als dit mag zijn, is het toch het meest liefdevolle geschenk dat scheidende ouders hun kinderen mee kunnen geven.

Om beter te begrijpen hoe het werkt in de puberteit kunt u de volgende boeken er op naslaan:
"Puberbrein binnenstebuiten" en "Geweldig communiceren met jongeren"

Het kan ook te maken hebben met de manier waarop u een gesprek over zijn gevoelens inzet. Praten over gevoelens, zeker op deze leeftijd is niet makkelijk. Het kan helpen om met elkaar in gesprek te gaan terwijl jullie iets anders aan het doen bent (bv de afwas, de hond uitlaten). Vraag naar hoe het gaat, probeer te luisteren en vul niets in. Als u hier wat meer tips over zou willen, bent u van harte welkom voor een spreekuurafspraak bij CJG.