Ons zoontje van 1,5 jaar oud kan nergens vanaf blijven en ik moet de hele kamer leeg maken. Hij kijkt niet naar zijn speelgoed om. Planten, potjes en lampen dat vindt hij leuk. Hoe pak ik dit aan?

Uw zoontje van 1,5 jaar is duidelijk op ontdekkingstocht! Het hoort echt bij zijn leeftijd. Maar dat maakt het niet minder lastig. Een kind van deze leeftijd weet nog niet het verschil tussen speelgoed en andere spullen. Ook niet het verschil tussen wat van hem is en wat van een ander. Wat hij wel kent is het verschil tussen ja en nee. Hij moet leren wat wel mag en wat niet. Voor u als ouder betekent dat geduld hebben en een lange adem. Het kan erg vermoeiend zijn als u hem voortdurend moet corrigeren en iets verbieden. Dit is ook niet prettig omdat u hem steeds op een negatieve manier aandacht geeft.

Wat kan helpen:
  • Ga eens op dezelfde ooghoogte zitten als het kind en kijk eens goed rond in het huis zoals hij het ziet. Er zullen dan dingen opvallen in je kamer die u voorheen niet eerder zag.
  • Een aantal dingen kunt u voorkomen door spullen die kwetsbaar/breekbaar zijn of die op een andere manier onveilig zijn, hoog of een tijdje in de kast zetten.
  • U hoeft hem niet de hele dag in de vrije ruimte (huiskamer) te laten spelen. Op deze leeftijd kan een kind zich nog prima in de box vermaken. Zorg wel voor uitdagend speelgoed en wissel regelmatig af. Op de momenten dat hij in de box speelt heeft u zelf even rust.
  • Uw kind moet ook 'nee' leren accepteren. Dus nee zeggen mag, maar doe het niet voortdurend. Pakt hij iets dat niet mag: Loop naar hem toe. Zeg even duidelijk "nee". Bij een kind van deze leeftijd is dichtbij zijn belangrijk om contact te maken. Te vaak wordt er van meters afstand naar het kind geroepen dat iets niet mag. Meestal bereik je hiermee niet het gewenste resultaat.
  • Wissel het af met hem afleiden. Zog dat je hem voor bent. Zie je dat hij de lamp wil pakken: loop er naar toe, neem hem even mee aan het handje en geef hem speelgoed. Speel er even samen mee zodat zijn aandacht is afgeleid van de lamp die hij wilde pakken.

Uw geduld zal zeker op de proef worden gesteld, omdat hij de grens aan het verkennen is van wat wel mag en wat niet. Als u met een partner woont, zorg dan dat u allebei op dezelfde manier reageert en wissel elkaar af. Als u de hele dag met hem in de weer bent geweest kan uw partner het overnemen als hij thuis komt, zodat u even op adem kan komen en u op andere dingen kan richten.